dimecres, 19 de novembre de 2014

RECOLLIR FULLES: UNA ACTIVITAT FÍSICA?


Sovint tenim el concepte que l’activitat física en un centre de gent gran s’ha de fer dins del recinte i sota la seguretat de l’entorn que dóna l’estructura física de la residència.
I a més, que calen uns exercicis determinats i concrets. Sovint tenim  la imatge que fer exercici o activitat física és avorrit i que en el fons, no li traiem profit.

Els nostres fisioterapeutes, van fer un experiment. Van decidir comprovar si l’activitat física realitzada a Allegra, tenia utilitat per moure’s en espais oberts.
I com ho van fer? Doncs van aprofitar que la residència necessitava fulles caigudes d’arbres per tal de decorar els espais d’Allegra per la Castanyada, i van sortir amb un grup de residents a buscar-les a un parc proper, la Plaça Mestre Planas de Sabadell.

Allà varen posar en pràctica tots els exercicis que realitzen a la residència: van caminar, aquest cop per terrenys irregulars com són els carrers de la ciutat, van fer exercicis de cames i de tronc, sobretot a l’ajupir-se a buscar les fulles, exercicis de braços i coordinació oculomanuals, doncs van guardar les fulles en bosses de plàstic.
Tot això mentre parlaven entre ells, es feien bromes i es movien en un ambient a l’aire lliure, distès i que els hi va portar molts records de quan eren més joves.

Quin van ser el resultat? Doncs una experiència molt enriquidora per tots els que hi van participar, inclosos els fisioterapeutes. Una experiència que va demostrar la utilitat de l’activitat física que realitzen setmanalment, dos cops a la setmana, dins d’Allegra, on s’ho van passar d’allò més bé, divertida, entretinguda i útil, doncs va ser tal la quantitat de fulles que van recollir, que la decoració del centre ha sigut tot un èxit.

Un dels objectius del treball d’activitat física en una residència, és aconseguir la mobilitat dels seus participants, dintre de les possibilitats de cadascú, i que aquesta mobilitat serveixi per les activitats de la vida diària, que tingui un sentit útil i pràctic.

Realitzar activitats que de per si no semblen que sigui activitat física com a tal, és el punt d’unió entre la feina realitzada en les sessions d’activitat física i la mobilitat en el dia a dia.
Això és una activitat dins del marc de l’Atenció Centrada en la Persona.


Equip de fisioteràpia d'Allegra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada